Keressük

  • A Székesegyházi Énekiskola 50 éves jubileuma, 1938.

    Az első csoportkép a Székesegyházi Énekiskola alapításának 50 éves jubileumán készült. Egyetlen ismert példányát 2012-ben tulajdonították el ismeretlenek, miután felfeszítették a Palestrina Kórus egyik szekrényét. A rendőrségi feljelentést megtettük, a nyomozás eredménytelenül zárult. A fotó keretben volt, piaci értéke minimális, azonban számunkra jelentős eszmei értéket képvisel. Felbukkanása esetén a Glatt Ignác Egyesület kész megvásárolni a képet.

  • Kodály Zoltán az énekiskolásokkal, 1945.

    Ez a kép vélhetően Kodály Missa Brevis-ének ősbemutatója alkalmából készült. Székely Miklós A Pécsi Székesegyházi Énekiskola énektanítási módszere c. könyvében jelentette meg, fényképészként Halász Bélát tüntette fel. A kép eredetije a székesegyház orgonistájának fényképhagyatékában nem található, s a könyv – időközben elhunyt – szerzőjének családja sem tudta előadni. Csak remélni tudjuk, hogy akad még valahol értékelhető minőségű példánya, amelyet szeretnénk digitalizálni.

  • Az Országos Magyar Cecília Egyesület alapítóinak csoportképe, 1897.

    1897-ben alakult meg az Országos Magyar Cecília Egyesület. Az alapító közgyűlésen – állítólag Glatt javaslatára – csoportkép készült. A fotót 1943-ban közölte a Magyar Kórus elég gyenge minőségben, Léh Jakab újvidéki karnagy jóvoltából. Az eredeti képnek hosszas kutakodás ellenére sem sikerült a nyomára bukkannunk. Amennyiben egy erre tévedő egyházzenész kutató felismerné a fotót, és ismeri egy eredeti példány fellelhetőségét, kérjük, jelentkezzen!

Kérjük továbbá mindazokat, akik a Székesegyházi Énekiskolával, a Palestrina Kórussal, vagy a Püspöki Énekiskolával kapcsolatban álltak, tegyék lehetővé az általuk őrzött képanyag digitalizálását. Annak ellenére, hogy több énekiskolástól kaptunk már segítséget, s néhány fényképhagyaték is hozzánk került, bizonyára akad még olyan képi forrás, amely gyarapítaná jelenlegi ismereteinket. Köszönjük!