Irodalom

 • Krausz György: Bíboráhítat

  Baja, 1999.

  A Székesegyházi Énekiskola egykori növendéke, Krausz György (1937-2010) mohácsi karvezető és tanár e munkájában állított emléket az akkor 100 éve született Mayer Ferencnek. A kötet az Énekiskola utolsó igazgatójának életútja mellett röviden összefoglalja az Énekiskola történetét és mindennapi életét, megidézi a régi dómkórus férfi-énekeseit, mindezt a szerző saját emlékeivel gazdagítva. Néhány oldalon bemutatja a legendás kanonok szülőhelyét, Hőgyészt is.

  Letöltés

 • Onhausz Miklós: Glatt Ignác kanonok, az egyházzene pécsi reformere

  In: Pécsi Szemle, 2008. tavasz. 42-56.

  A Székesegyházi Énekiskolát igazgató pap-karnagyok közül leginkább Mayer Ferenc munkássága ismert. Ez a tanulmány amellett, hogy méltatja a nagyszerű egyházzenész és pedagógus Glatt Ignác pályafutását, bemutatja az Énekiskola történetének első 30 évének legfontosabb eseményeit is. A munka 2009-re OTDK-dolgozattá és történelem szakos bölcsész szakdolgozattá, később könyv-kézirattá érett (utóbbi kiadása még várat magára).

  Letöltés

 • Onhausz Miklós: A székesegyházi énekkar repertoárja Glatt Ignác karnagyi évei alatt (1888-1917)

  In: Pécsi Szemle, 2011. ősz. 26-31.

  Mit énekeltek elődeink a Székesegyház karzatán? Milyen eltérések és hasonlóságok fedezhetők fel a mostani repertoárhoz képest? Mi lehetett az oka a regensburgi szerzők művei tömeges használatának, és mi okozhatta a korszakon belül megfigyelhető repertoár-változást? Bár a korszak repertoárjának kutatása a tanulmány megírásakor nem volt lezárt, a legfontosabb jellegzetességek már kirajzolódtak, így a fenti kérdésekre választ kap e rövid cikk olvasója.

  Letöltés